Det är först i dagsläget man kunnat se hur- och vilka som i största grad använder sig av hemstädning och föga oväntat så handlar det om personer boende i Stockholm i allmänhet och i synnerhet då i välbärgade områden som Danderyd, Täby och Lidingö. Orter som av hävd har mer pengar och där man ser att inkomsterna är lite över genomsnittet sett till övriga landet och där man alltså tycker att man kan unna sig extern hjälp med sin hemstädning. Är det dock verkligen så att det bara är i exempelvis Täby där man kunnat se att personer använder sig av hemstädning genom sitt rut-avdrag eller är detta en förenklad och dåligt nyanserad bild av verkligheten?
Jo, både och faktiskt. Visst är det så att rika och välbärgade männsikor i Täby tar hjälp med sin städning och använder sig av sitt rut-avdrag för att finansiera detta – men likaväl så har man också sett en klar ökning även i andra delar av Stockholm; delar som av hävd inte har lika gott rykte som just Täby eller Danderyd.
Förklaringen till detta stavas allt som oftast att personer i Stockholm i en allt högre grad lider av tidsbrist och som av den anledningen måste använda sig av hemstädning för att kunna få sitt livspussel att gå ihop. Pendlar man upp till två timmar dagligen så är detta två timmar som man inte får igen och som således måste gå ut över någonting annat – hemstädning, tvättning eller strykning av kläderna i fråga – och för dessa personer kom rut-avdraget som en skänk från ovan.
Visst – man kan tycka att det är fel att redan rika personer i Täby även de kan använda sig av extern hjälp med sin hemstädning och därefter dra av en del av beloppet på sin deklaration – men att helt slopa det skulle enbart försvåra för de som verkligen behöver det. Barnfamiljer i Stockholm som ser rut-avdraget som en absolut nödvändighet skulle säkerligen nämligen fortsätta att använda sin hemstädning även i fortsättningen – även om denna skattereduktion försvann.
Skillnaden här är att de skulle använda sin externa hjälp utan att betala en krona skatt och detta är en stor fara sett ur många olika aspekter.
Det handlar dels om att staten kommer att gå miste om solklara intäkter och det handlar dels om att de anställda hos olika städföretag kommer att få betydligt sämre arbetsvillkor. De kommer inte att få pensionsgrundade inkomster och de kommer att sakna både kollektivavtal samt nödvändiga försäkringar.
Det finns ingenting som tyder på att personer i Stockholm kommer att sluta att använda sig av den hemstädning de vant sig vid – frågan är om staten är redo att se dessa använda denna svart eller om man även i fortsättningen ska tillåta denna skattereduktion; trots att den alltså även gynnar de personer i Täby, Danderyd och på Lidingö som verkligen har råd att betala ett högre pris? Kanske kan ett slags inkomsttak var lösningen på problemet och dilemmat?