Det finns många arbetsmiljörisker inom städbranschen. En av de vanligaste riskerna är belastningsbesvär. När man utför en hemstädning är risken stor att man sliter på kroppen, på ett flertal olika sätt.
Bland städare är det vanligt med besvär i axlar, armar och rygg. Dessa besvär kan orsakas av flera olika faktorer, de vanligaste är fallolyckor, påfrestande arbetsställningar och rörelser samt lyft och annat tungt arbete.
Fallolyckorna står för nästan hälften av olyckorna bland städare. Vanligaste orsaken till fallen är nysvabbade och hala golv samt fall i trappor.
Ansträngande och slitsamma arbetsställningar är vanliga vid städarbete. Framåtböjda och vridna ställningen är särskilt slitsamma för kroppen. Exempel på detta är när man tvingas böja sig för att komma år under bord och soffor, badkar som ska tvättas och sängar som ska bäddas. Redskap som är dåligt personligt anpassade kan också gör att städaren drabbas av onödigt slitage på kroppen.
Andra slitsamma sysslor i städaryrket är att bära tungt material, som exempelvis hinkar och tvättkorgar, längre sträckor. Att bära tunga föremål i trappor kan också lätt leda till skador i långa loppet.
Upprepade rörelser är väldigt vanligt när man utför en hemstädning, och orsakar ofta besvär efter längre perioder av arbete. Moppning och fönsterputsning är exempel på arbetsuppgifter som innebär upprepning av likartade rörelser. Arbetar man med detta så utsätter man speciella muskelgrupper för hårda påfrestningar, och om man inte får ordentligt med återhämtning så riskerar man att drabbas av akut slitage och smärtor.
• Bär arbetsredskap och utrustning på rätt sätt. Ha kroppen så upprätt som möjligt, bär allt så nära kroppen som det går. Se till att inte göra rörelser i sidled med armarna när du bär. Det är alltid bäst att ändra riktning med fötterna.
• Se till att ditt skaft har rätt längd. Skaftets längd är mycket viktigt om du vill slippa ryggsmärtor. Justera skaftet så att dess topp hamnar i höjd med hakan, det är rätta nivån.
• När du dammsuger är det viktigt att du arbetar med benen och inte med armarna. Håll dessutom överkroppen så upprätt som möjligt och håll helst båda händerna på stången i höfthöjd.
• När du ska torka av horisontella ytor är det några saker som du bör tänka på. Ställ dig framför objektet som ska torkas med fötterna isär. Luta dig framåt mot saken du ska torka och stöd dig på ena armen. Torka i cirklar i riktning mot dig med rak rygg. Om du ska nå in i hörn eller andra svårnådda ställen – vrid inte på kroppen, det är bättre att göra en sidoförflyttning. Om du kan, försök byta arbetshand då och då.